5 tips voor prettige feestdagen na een scheiding

Halloween is net achter de rug en het volgende feest dient zich alweer aan: Sint Maarten. Gevolgd door Sinterklaas, Kerstmis en als klap op de vuurpijl oud en nieuw. Gezellig! Of juist niet?

Het valt me als familierechtadvocaat in Amsterdam op dat voor veel gescheiden ouders de feestdagen helemaal niet zo gezellig zijn. Daarom hier 5 tips speciaal voor ouders die ook na een scheiding de feestdagen goed willen doorkomen.

Tip 1: Begin op tijd met overleggen

Ook al heb je bij de scheiding samen een mooi ouderschapsplan gemaakt, met goede afspraken over wie wanneer de kinderen heeft, toch is het van belang om ieder jaar tijdig met elkaar te overleggen over de feestdagen. Ik zie in mijn praktijk dat het niet altijd makkelijk is om daarover afspraken te maken. Al is het maar omdat er vaak een heleboel mensen een woordje meespreken: opa’s, oma’s, ex-schoonouders, nieuwe schoonouders, nieuwe partners met kinderen die ook een omgangsregeling hebben.

Al met al kan dat een complex puzzeltje worden. En als je die puzzel pas gaat leggen wanneer de feestdagenstress zich aandient, komt dat de feestsfeer niet per se ten goede…

Tip 2: Hou het overzichtelijk

Probeer de afspraken rond de feestdagen zo te maken dat ze zo min mogelijk afwijken van jullie gewone regeling. Zeker voor jonge kinderen is het belangrijk dat er rust is. Dat bereik je bijvoorbeeld met niet te veel overdrachten en heen-en-weergereis.

Als jullie het geen probleem vinden om de afspraken een beetje ruim te plannen, kan dat erg overzichtelijk en weldadig zijn. Het is bijvoorbeeld helemaal geen slecht idee wanneer de kinderen beide kerstdagen bij de ene ouder zijn, en oud en nieuw bij de andere. In het jaar daarop kunnen jullie dat weer omdraaien.

Tip 3: Maak concrete afspraken en leg ze vast

Het is belangrijk om specifieke afspraken te maken. Vieren jullie al sinds jaar en dag Sinterklaas op de zondag vóór 5 december bij jouw ouders? Ga er dan niet zomaar van uit dat die traditie ook dit jaar gehandhaafd blijft. Als het niet ‘jouw’ weekend is, moet je daarover expliciete afspraken maken. Het kan ook goed zijn om afspraken te maken die een paar jaar mee kunnen. Bijvoorbeeld: in even jaren vieren de kinderen oud en nieuw bij jou, in oneven jaren komen ze met kerst. Vergeet ook niet af te spreken wie er zorgt voor de surprise op school, en wie wat maakt voor het kerstdiner in de klas.

En als je die duidelijke afspraken hebt gemaakt, zorg er dan voor dat ze schriftelijk vastliggen. Zo weet iedereen waar ie aan toe is – ook de kinderen. Dat kan heel simpel in een e-mailtje. Dat geeft rust.

Tip 4: Doe niet alles dubbel

Ik zie in mijn familierechtpraktijk vaak dat kinderen van gescheiden ouders alles dubbel doen. Twee keer verjaardag vieren, twee keer op vakantie, twee keer Sinterklaas. Voor kinderen is dit misschien een voordeeltje van gescheiden ouders, maar het zorgt ook voor veel drukte in die toch al drukke decembermaand.

Praat hierover met je ex-partner. En probeer een verdeling te maken die leidt tot minder drukte bij de kinderen. Dat betekent misschien dat je dus niet ieder jaar Sinterklaas viert met je kinderen, maar om het jaar. Houd in ieder geval altijd het belang van je kind voor ogen, en niet je eigen belang.

Tip 5: Gun elkaar het ouderschap

Probeer elkaar niet te zien als ex-partners, maar als collega-ouders. Ook al is de relatie voorbij, je blijft toch de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dan ook het ouderschap.

Dit betekent dat je actief de band van je kind met de andere ouder stimuleert. Ook al heeft dat (bijvoorbeeld) tot gevolg dat je kinderen om het jaar met Sinterklaas of Kerstmis niet bij jou zijn. Dat is misschien vervelend, maar wel een gevolg van het feit dat kennelijk jullie relatie niet heeft gewerkt. Belast daar niet de kinderen mee.

Kortom

Ik hoop dat je als gescheiden ouder wat aan mijn tips hebt om met elkaar op een prettige manier de feestdagen door te komen. Als je hierover vragen hebt, kun je uiteraard contact met me opnemen.

Ingrid Vledder
Familierechtadvocaat in Amsterdam

terugterug

Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag