Verdelen en verrekenen
Een belangrijk onderdeel van het werk van een echtscheidingsadvocaat betreft het huwelijksvermogensrecht.

Verdelen en verrekenen

Een belangrijk onderdeel van het werk van een echtscheidingsadvocaat betreft het huwelijksvermogensrecht. Bij de afwikkeling van het huwelijk dient er ook vermogensrechtelijk afgewikkeld te worden.

Gemeenschap van goederen

Als u niets regelt bij het trouwen dan trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat alle (voor én tijdens het huwelijk verkregen) goederen in de gemeenschap vallen en dus bij helfte dienen te worden gedeeld. Alleen indien er sprake is van een schenking of erfenis/legaat middels een zogenoemde uitsluitingsclausule komt dat dan niet in aanmerking voor verdeling.

De datum van indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding is bepalend voor de omvang van de de gemeenschap van goederen. Wint u een dag na indiening de hoofdprijs in de Staatsloterij dan hoeft die prijs dus niet meer verdeeld te worden.

Echtgenoten kunnen bij de afwikkeling van hun huwelijk zelf afspraken maken over de verdeling van de gemeenschap. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een convenant.

Afwikkeling huwelijkse voorwaarden

Indien u op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd dan dienen deze voorwaarden te worden afgewikkeld. Er is dus geen gemeenschap van goederen die verdeeld wordt, maar vaak zijn er nog steeds wel gemeenschappelijke bezittingen (bijvoorbeeld een woning). Ook zien wij vaak dat echtgenoten in hun notariële akte zijn overeengekomen om jaarlijks of aan het einde van het huwelijk onverteerde inkomsten te verrekenen. In de meeste gevallen zijn echtgenoten echter niet jaarlijks overgegaan tot verrekening en dient dit bij de beëindiging van het huwelijk alsnog te gebeuren. Ook bij verrekeningen die voortvloeien uit huwelijkse voorwaarden kunt u in onderling overleg komen tot afspraken of kan uw advocaat de rechtbank om een uitspraak vragen.

Huwelijkse voorwaardencheck

Wij zien in onze familierechtpraktijk in Amsterdam dat de meeste mensen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd tijdens het huwelijk geen aandacht besteden aan de inhoud van deze voorwaarden. Bij echtscheiding kunt u dan voor onaangename verrassingen komen te staan. Het is dan ook raadzaam om periodiek (bijvoorbeeld eens in de vijf jaar) uw huwelijkse voorwaarden te laten beoordelen om te bezien of het gekozen huwelijksgoederenregime nog steeds op uw situatie van toepassing is.

In alle gevallen is het verstandig om u goed te laten adviseren. Wij staan u graag bij!

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag