Afwikkeling en verdeling van een nalatenschap
In het geval er geen testament is worden de erfgenamen geacht gezamenlijk  de nalatenschap te vereffenen.

Afwikkeling en verdeling van een nalatenschap

Als bekend is wie de erfgenamen en eventueel de legatarissen zijn en of zij hebben aanvaard of verworpen, kan de nalatenschap worden afgewikkeld en verdeeld. In de praktijk blijkt dat niet eenvoudig.

Heeft de overledene bij testament een executeur benoemd dan zal deze namens de erfgenamen de nalatenschap afwikkelen en in het geval de erflater dat expliciet heeft bepaald ook de nalatenschap kunnen verdelen.

In het geval er geen testament is worden de erfgenamen geacht gezamenlijk  de nalatenschap te vereffenen.

De taken van de executeur en vereffenaar zijn nagenoeg hetzelfde: in kaart brengen van de bezittingen en schulden van de nalatenschap. Vervolgens de schulden betalen en tot slot de nalatenschap ter verdeling aan de erfgenamen “teruggeven”.  Zo eenvoudig als hier beschreven is het zoals gezegd vaak niet. Zo bestaat er niet zelden wantrouwen tussen de erfgenamen onderling. Beschikken niet alle erfgenamen over de benodigde (financiële) informatie. Ook komt het geregeld voor dat er problemen ontstaan in de manier waarop de executeur de nalatenschap afwikkelt, maar ook als blijkt dat het voor de erfgenamen niet mogelijk blijkt samen als vereffenaars de nalatenschap af te wikkelen. Als overleg dan niet mogelijk (meer) is dan is een gang naar de rechter tot bijvoorbeeld het ontslag van de executeur of benoeming van een vereffenaar soms onvermijdelijk. Ook is het mogelijk dat problemen ontstaan bij de verdeling van de nalatenschap, bijvoorbeeld als niet alle erfgenamen willen meewerken aan verkoop van de woning van de overledene.

Reach Advocaten is dé specialist op het gebied van erfrecht. Wij adviseren en procederen veelvuldig op dit gebied. Neem gerust contact met ons op of stel hier uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag