Wettelijke verdeling en wilsrechten
Als er geen testament is en de erflater laat een echtgenoot achter en één of meer kinderen dan geldt de zogenaamde wettelijke verdeling.

Wettelijke verdeling en wilsrechten

Als er geen testament is en de erflater laat een echtgenoot achter en één of meer kinderen dan geldt de zogenaamde wettelijke verdeling.

Sinds 1 januari 2003 verkrijgt de langstlevende echtgenoot in dat geval de gehele nalatenschap en verkrijgen de kinderen een erfdeel omgerekend in een geldbedrag. Dit bedrag is pas opeisbaar als de langstlevende echtgenoot overlijdt of in het geval sprake is van zijn of haar faillissement of schuldsanering.

Als de langstlevende echtgenoot overlijdt erven zijn of haar eigen kinderen. Als dat kinderen uit een eerder huwelijk zijn, dan ontstaat het risico dat goederen via de stiefouder bij de stieffamilie terechtkomen. Als sprake is van stieffamilie, doordat de langstlevende echtgenoot hertrouwt, hebben de kinderen de mogelijkheid om een beroep te doen op zogenaamde wilsrechten. Hiermee versterken zij hun positie. Door een wilsrecht in te roepen verkrijgen de kinderen goederen in eigendom ter waarde van de vordering die zij hebben op de langstlevende echtgenoot.

Reach Advocaten is dé specialist op het gebied van erfrecht. Wij adviseren en procederen veelvuldig op dit gebied. Neem gerust contact met ons op of stel hier uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag