Erfopvolging
Nadat iemand is overleden is de eerste vraag wie in vermogensrechtelijke zin in zijn of haar plaats treden.

Erfopvolging

Nadat iemand is overleden is de eerste vraag wie in vermogensrechtelijke zin in zijn of haar plaats treden. Anders gezegd, wie zijn de rechtsopvolgers?

Dat zijn in de eerste plaats de erfgenamen. Een erfgenaam verkrijgt de erfenis, alleen dan wel samen met andere erfgenamen. De erfgenamen volgen de overleden op in zijn of haar bezittingen en schulden.

Ook is het mogelijk aan een nabestaande een of meer vermogensbestanddelen worden nagelaten, ook wel legaten genoemd. In dat geval volgt deze nabestaande, ook wel legataris genoemd, de overleden op enkel voor wat betreft de aan hem of haar nagelaten een of meerdere vermogensbestanddelen. Dat kan bijvoorbeeld een som geld zijn of een huis of een auto.

Wie de erfopvolgers zijn kan blijken uit de wet of als de erflater over zijn uiterste wil heeft beschikt, bij testament.

Als er geen testament is volgt uit de wet wie de erfgenamen zijn. De wet verdeelt de erfgenamen in vier groepen. Pas als er in een groep geen familielid aanwezig is, komen de personen uit de daaropvolgende groep aan de orde:

de eerste groep bestaat uit de echtgenoot en de ((achter)klein)kinderen. De tweede groep bestaat uit de ouders en de broer en zuster van de overledene. De derde groep bestaat uit de grootouders met hun (klein)kinderen, de ooms, tantes, neefjes en nichtjes. In de laatste en vierde groep komen de overgrootouders en hun afstammelingen aan bod.

In de praktijk blijkt niet altijd duidelijk wie de erfgenamen zijn en voor welk deel van de nalatenschap zij erven. Neem gerust contact met ons op of stel hier uw vraag. Wij helpen u graag verder.

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag