Afstammingsrecht
Het regelt namelijk de juridische band tussen de ouders en een kind.

Afstammingsrecht

Het afstammingsrecht neemt in het familierecht een belangrijke plaats in. Het regelt namelijk de juridische band tussen de ouders en een kind. Het afstammingsrecht bepaalt wie de juridische ouder is van een kind. Aan het juridisch ouderschap zijn weer allerlei rechten en plichten verbonden.

Het is van belang om u goed te laten adviseren. Zo heeft een juridische ouder niet altijd automatisch het gezag. En omgekeerd: de persoon die het gezag over het kind heeft, is niet altijd de juridische ouder.

De vrouw uit wie het kind is geboren is wettelijk automatisch juridisch ouder. Indien een kind buiten het huwelijk of een geregistreerd partnerschap wordt geboren dient de vader het kind te erkennen om familierechtelijke betrekkingen te laten ontstaan. De echtgenoot/echtgenote met wie de vrouw getrouwd is ook automatisch juridisch ouder van het kind. In gevallen waarin de vader wenst te erkennen en de moeder hiermee niet instemt kan de rechtbank vervangende toestemming voor de erkenning verlenen.

Indien een kind wel binnen het huwelijk of geregistreerd partnerschap is geboren kan het voorkomen dat de juridische vader niet de biologische vader is. In dat geval is er voor de vader, moeder of het kind de mogelijkheid om het huwelijkse vaderschap te ontkennen. Een verzoek hiertoe dient bij de rechtbank worden ingediend. De rechtbank zal beslissen of het verzoek gegrond is. De gevolgen van een toewijzing zijn zowel emotioneel als financieel ingrijpend. Het heeft namelijk tot gevolg dat de echtgenoot/geregistreerd partner van de moeder met terugwerkende kracht nooit de vader van het kind is geweest. De alimenatieverplichting valt ook weg. Ook erfrechtelijk kan dit consequenties hebben.

De rechtbank kan ook verzocht worden om het vaderschap vast te stellen. Meestal wordt dan eerst een DNA-onderzoek gelast voordat op het verzoek wordt beslist.

Naast de emotionele aspecten die verbonden zijn aan afstammingskwesties spelen er ook tal van vermogensrechtelijke zaken (erfrechtelijk en de verplichting tot het betalen van alimentatie). De advocaten van Reach Advocaten kunnen u goed adviseren en begeleiden bij procedures die het afstammingsrecht betreffen en de daarmee samenhangende kwesties.

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag