Pensioen
Een scheiding heeft vaak ook gevolgen voor het ouderdomspensioen

Pensioen

Ouderdomspensioen

Een scheiding heeft vaak ook gevolgen voor het ouderdomspensioen; de ene ex-partner krijgt recht op een deel van het tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap opgebouwde ouderdomspensioen van de ander (de pensioengerechtigde) en vice versa. Dat pensioen wordt uitgekeerd als de pensioengerechtigde met pensioen gaat. Als de pensioengerechtigde eerder overlijdt stopt de pensioenuitkering aan de ander. Overlijdt die eerder dan de pensioengerechtigde dan ontvangt de pensioengerechtigde het volledige ouderdomspensioen. Dit is bij wet zo geregeld.

Het is mogelijk bij huwelijksvoorwaarden of convenant hiervan af te wijken, door bijvoorbeeld voor een ander verdelingspercentage of andere periode dan de huwelijkse periode te kiezen.

Degene die het oudersdomspensioen niet zelf heeft opgebouwd heeft de mogelijkheid op een rechtstreekse uitbetaling door de pensioenuitvoerder door uiterlijk binnen twee jaar na de scheiding bijgaand (Formulier Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen) formulier aan de pensioenuitvoerder toe te sturen.

Bijzonder partnerpensioen

Het is mogelijk dat na scheiding er een recht bestaat op bijzonder partnerpensioen. Dit zal afhangen van de pensioenregeling die voor het betreffende partnerpensioen geldt. Is het partnerpensioen opgebouwd op risicobasis dan vervalt dat bij scheiding. Dit kan vergaande financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld als degene die alimentatie betaalt overlijdt. Op dat moment stopt namelijk de alimentatie. In geval van een partnerpensioen op risicobasis is er dan geen recht op pensioen. Dit is te voorkomen door bij de scheiding een (alimentatie)verzekering af te sluiten.

Conversie

Als wordt uitgegaan van de standaardverdeling van het ouderdomspensioen en (indien van toepassing) partnerpensioen, wordt de ingangsdatum en de hoogte van het pensioen bepaald door het al dan niet in leven zijn van de ex-partner. Door conversie ontstaat een zelfstandige aanspraak op pensioen: de waarde van het vereveningsdeel van het ouderdomspensioen en het recht op partnerpensioen wordt omgerekend naar een zelfstandig recht op ouderdomspensioen.

In onze familierechtpraktijk merken wij dat het pensioen vaak een ondergeschoven kindje is: de materie wordt als te ingewikkeld beschouwd en/of het duurt nog zo lang voordat het pensioen in beeld komt.

Dit is opmerkelijk juist omdat de financiële gevolgen bij scheiding groot kunnen zijn. Reach Advocaten staat u graag bij voor een advies op maat of in een procedure over pensioenaanspraken.

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag