5 dingen die je niet moet doen bij scheiding

5 dingen die je niet moet doen bij scheiding

In een eerder blog schreef ik over vijf dingen die je moet doen als je gaat scheiden. Deze keer zal ik ingaan op de dingen die je juist niet moet doen. Hieronder vijf van de grootste fouten die je volgens mij kunt maken bij een echtscheiding.

Het zijn fouten die heel veel voorkomen, juist omdat ze zo volkomen begrijpelijk zijn. Maar in mijn praktijk als familierechtadvocaat zie ik iedere keer weer: wie het kan opbrengen om deze fouten te vermijden, heeft een veel grotere kans om goed door deze moeilijke situatie heen te komen.

Fout 1: De kinderen betrekken bij de scheiding

Om maar meteen met het belangrijkste te beginnen: betrek jullie kinderen nooit bij het conflict tussen jou en je ex-partner. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in aanwezigheid van je kinderen niet slecht over hem of haar praat. Ook al heb je voor je gevoel alle recht van de wereld om flink van leer te trekken: hou je in.

Het is voor kinderen al moeilijk genoeg dat hun ouders uit elkaar gaan. Belast ze dan niet ook nog met jullie conflicten of ergernissen. Want ook al heeft de relatie niet gewerkt, je blijft altijd collega-ouders. Stel dus altijd de belangen van je kinderen voorop.

Fout 2: Je te veel door je emoties laten leiden

Het is bij een scheiding begrijpelijk dat emoties soms de overhand hebben. Maar zorg er altijd voor dat je ze bij belangrijke beslissingen de baas bent.

Dus: als je voelt dat je te emotioneel bent, stel een beslissing dan gewoon nog even uit. Veel beslissingen hebben gevolgen voor je toekomst, zoals het wel of niet afzien van partneralimentatie, of het al dan niet verlaten van de echtelijke woning. Denk goed en rustig na over dit soort stappen. Beslis pas wanneer je alles hebt afgewogen, zodat je een rationele keuze kunt maken waar je later geen spijt van zult krijgen.

Fout 3: Geen hulp vragen als je hulp nodig hebt

In zo’n onzekere situatie als een echtscheiding, is het moeilijk om alles in je eentje op te lossen of te regelen. Wees dan ook niet bang om hulp te vragen. Vrienden of familie kunnen je emotioneel bijstaan, en ze kunnen natuurlijk helpen bij praktische zaken zoals de verhuizing, het aanschaffen van nieuwe spullen en het inrichten van je nieuwe huis. Er moeten zoveel praktische dingen worden geregeld, dat je alle hulp goed kunt gebruiken! Trek dus gewoon aan de bel als het zover is.

Als je het lastig vindt om de emotionele gevolgen van de scheiding goed te verwerken, dan raad ik je aan om professionele hulp in te roepen. Juist bij scheidingen zie ik dat het netwerk om mensen heen vaak een positieve, maar ook vaak een negatieve rol speelt. Het kan dan helpen om je te laten bijstaan door een psycholoog. Die is veel objectiever, en dus beter in staat om je goed te begeleiden.

Bij de juridische en financiële afwikkeling van de scheiding, kan een goede familierechtadvocaat je begeleiden. Lees hier een paar tips die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een advocaat.

Fout 4: Steeds weer het conflict aangaan

Sommige scheidingen zijn binnen een paar weken geregeld. Maar er zijn ook mensen die jaren na hun scheiding nog steeds aan het procederen zijn. Vaak komt dat doordat geen van beide ex-partners het kan opbrengen om de ander iets te gunnen – zelfs als het gaat om dingen die ze eigenlijk niet eens zo belangrijk vinden.

Bedenk bij een scheiding dus goed wat voor jou écht belangrijk is, en geef op andere punten gewoon toe. Het betekent ook dat je daadwerkelijk afstand moet nemen van je ex-partner – dus niet nog eindeloos gaan sms’en, e-mailen of WhatsAppen. Probeer het contact te minimaliseren en hou het feitelijk. Dit zal er in de meeste gevallen toe leiden dat je met minder pijn door het scheidingsproces gaat, en dat je eerder weer in staat bent om je nieuwe toekomst vorm te geven.

Fout 5: In je scheiding blijven vastzitten

Het is logisch dat je heel erg met je echtscheiding bezig bent als je er middenin zit. Je wereld staat op z’n kop. De tijd lijkt even stil te staan.

Neem hier ook gerust de tijd voor: je moet tenslotte veel verwerken. Maar pas op dat je niet in deze situatie vast blijft zitten. Ga actief je zinnen verzetten. Onderneem nieuwe activiteiten, ontmoet nieuwe mensen. Je scheiding is het einde van een bepaalde periode in je leven, maar het biedt ook weer nieuwe mogelijkheden.

Of zoals moeder-overste het zei in The Sound of Music (en sorry als het corny klinkt, maar dit is toevallig wel mijn lievelingscitaat): als er een deur gesloten wordt, gaat er altijd weer een raam open.

Kortom

Ik hoop dat je met deze tips (in combinatie met mijn blog 5 dingen die je moet doen als je gaat scheiden) beter in staat bent om door deze moeilijke tijd heen te komen. Mocht je hierover vragen hebben, dan kun je gerust contact met mij opnemen.

terugterug

Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag
No image