Hoe vind ik een goede advocaat? 5 tips

Het zoeken naar een advocaat is als het zoeken naar een smartphone: nooit geweten dat er zo belachelijk veel bestaan! Maar nu ga je scheiden en heb je een advocaat familierecht nodig. Hoe vind je een goede?

De afgelopen maanden hoorde ik van meerdere mensen dat ze op internet een advocaat zochten, en na een uurtje horendol waren geworden. Tik op Google maar eens ‘familierechtadvocaat’ in. Binnen 0,28 seconde heb je 16.900 resultaten. Maak het wat specifieker door ‘Amsterdam’ toe te voegen, en dan zijn het er nog steeds een kleine zesduizend.

Hoe zie je door de bomen het bos weer een beetje? Waarop moet je letten als je een goede advocaat zoekt om je te helpen bij je echtscheiding, de vaststelling van de alimentatie of het maken van een ouderschapsplan? Hierbij mijn 5 tips die je kunt gebruiken bij je zoektocht.

Tip 1: Bel er een aantal

In een eerste telefoongesprek kun je vaak al wel aanvoelen of de advocaat goed naar je luistert. Wordt je probleem serieus genomen? Voelt de advocaat aan welke nuances er in jouw situatie spelen? Stelt hij of zij relevante vragen? Als een advocaat in zo’n eerste telefoongesprek al blijft steken in algemeenheden, is dat vaak geen goed teken.

Een ander interessant testje is: hoe snel word je teruggebeld? Gebeurt dat niet binnen een redelijke tijd? Dan geef ik je op een briefje dat dat zo blijft als je eenmaal cliënt bent.

Tip 2: Neem een gespecialiseerde familierechtadvocaat in de arm

Zeker als je zaak wat complexer is, raad ik je aan om een advocaat in de arm te nemen die voor het merendeel familiezaken doet. Voor een advocaat die bijvoorbeeld slechts één of twee kinderalimentatiezaken per jaar doet, is het eigenlijk onmogelijk om jou goed te begeleiden in het opnieuw vaststellen van de alimentatie. Het familierecht is een breed terrein, met constante wetswijzigingen, fiscale veranderingen en een stroom aan jurisprudentie. Iemand die daarnaast ook nog rechtsgebieden als het arbeidsrecht, huurrecht en burenrecht moet bijhouden, is waarschijnlijk niet de beste keus.

Een gespecialiseerde advocaat kent bovendien niet alleen de juridische haken en ogen beter, maar weet ook wat er op persoonlijk vlak bij kan komen kijken. En juist bij zaken als echtscheidingen, alimentatie en omgang met kinderen, is het cruciaal om ook die persoonlijke dimensie goed te regelen – misschien wel bijna net zo belangrijk als de juridische kant van de zaak.

Tip 3: Vraag: waarom zou ik jou kiezen?

Soms verbaas ik me er een beetje over dat potentiële nieuwe cliënten me zo weinig vragen stellen. Over het algemeen wordt er wel gevraagd naar de kosten, maar vaak niet veel meer dan dat! In al die jaren dat ik advocaat ben is het precies twee keer voorgekomen dat iemand vroeg: waarom zou ik jou kiezen en niet iemand anders? Dat is een perfecte vraag. Stel hem aan verschillende advocaten. Het ene antwoord spreekt je ongetwijfeld veel meer aan dan het andere.

Tip 4: Stel ook andere vragen!

Wat zijn nog meer goede vragen? Bijvoorbeeld de vraag of de advocaat gespecialiseerd is in familierecht, of dat het slechts één van de rechtsgebieden is (zie ook tip 2).

Vraag verder hoe de waarneming is geregeld als je eigen advocaat afwezig is. Een advocaat die in zijn eentje kantoor houdt, laat mogelijk je zaak liggen in geval van ziekte, vakantie of familieomstandigheden (hoewel dat natuurlijk niet per se het geval is). Met meerdere advocaten op hetzelfde kantoor is deze kans aanmerkelijk kleiner. Vraag er in elk geval expliciet naar.

Ten slotte raad ik je aan te vragen wie jouw zaak gaat behandelen. Is dat degene die je aan de telefoon hebt, of wordt de zaak gedaan door iemand anders? Misschien een stagiair? Zeker bij familierechtzaken vinden de meeste mensen het prettig als ze één aanspreekpunt hebben. Bespreek dit dan ook voordat je je opdracht verstrekt.

Tip 5: Ga na of het advies realistisch is

Krijg je bij het voorleggen van je juridische probleem ook het idee dat het advies realistisch is? Of heb je het gevoel dat er wordt gezegd wat jij graag wilt horen?

Als het laatste het geval is, moet je nog maar eens verder zoeken. Het is op het eerste gezicht wel prettig als een advocaat met je meepraat, maar uiteindelijk ben je toch echt beter geholpen met een realistisch advies.

Kortom

Hiermee heb ik je wat tips gegeven voor bij het zoeken naar een goede familierechtadvocaat. Ik hoop dat je er één vindt!

Ingrid Vledder
Familierechtadvocaat in Amsterdam

terugterug

Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag