Ook voor de kinderen is het vakantie - 5 tips na scheiding

Ook voor de kinderen is het vakantie - 5 tips na scheiding

De meivakantie zit erop, de zomervakantie komt eraan. Voor veel kinderen een heerlijk vooruitzicht. Maar voor sommige kinderen van gescheiden ouders is de zomervakantie een lange, pijnlijke periode. Als familierechtadvocaat in Amsterdam zie ik soms verdrietige voorbeelden van gescheiden ouders die deze vakantie niet goed regelen, en zo hun kinderen tekort doen.

Daarom hier 5 tips speciaal voor ouders die ook na een scheiding hun kinderen een fijne vakantie gunnen.

Tip 1: Begin op tijd met overleggen

Ook al heb je bij je scheiding een duidelijk ouderschapsplan gemaakt waarin je hebt afgesproken om de vakanties fifty-fifty te verdelen, dan nog moet je tijdig met elkaar overleggen. Hoe gaan jullie de zomervakantie precies inrichten? Hebben jullie allebei de kinderen drie weken aaneengesloten? Of vind je dat te lang en kies je voor ieder twee weken en daarna nog een weekje?

Begin in elk geval op tijd met overleggen. Zo kun je de vakantie allebei goed regelen, bijvoorbeeld op werk en met het boeken van campings, vluchten of huisjes.

Tip 2: Hou het overzichtelijk

Maak een regeling die voor de kinderen duidelijk is, en laat ze weten wat er is afgesproken. Maak de verdeling ook liefst niet te ingewikkeld en versnipperd: dan kunnen ze ontspannen en hoeven ze niet steeds heen en weer te vliegen.

Bespreek ook met je ex wat de invulling van de vakantie wordt. Gaat de één met de kinderen drie weken naar Zuid-Frankrijk? Dan is het niet echt een goed idee om na terugkomst direct wéér naar Zuid-Frankrijk af te reizen. Dat komt echt voor: kinderen die in één weekend twee keer de volledige Route du Soleil afrijden. Alleen maar omdat papa en mama niet met elkaar communiceren.

Tip 3: Maak concrete afspraken en leg ze vast

Het is het beste om de afspraken over de zomervakantie zo concreet mogelijk te maken. Op welke datum begint jouw vakantie met de kinderen en wanneer eindigt die? Gaan de kinderen ook nog bij opa en oma logeren, of naar een zomerkamp? Wie haalt en brengt ze dan? Zorg er ook voor dat je over en weer beschikt over alle relevante informatie, zoals vluchtgegevens, contactgegevens van het vakantieverblijf, mobiele nummers et cetera.

Vergeet niet de identiteitsbewijzen/paspoorten van de kinderen mee te geven. Bonustip: check nu meteen of deze nog geldig zijn. Voor het verlengen van een identiteitsbewijs moeten beide gezagsdragende ouders toestemming geven. Regel dat dus direct, indien nodig.

En voor de vaste lezer van mijn blogs inmiddels waarschijnlijk overbodig, maar toch voor de zekerheid: leg de afspraken goed vast. Dat kan heel eenvoudig in een e-mail. Zo weet iedereen waar die aan toe is, ook de kinderen. Leg daarbij ook vast wanneer de gewone zorgregeling weer ingaat.

Tip 4: Ga uit van de behoeften van je kinderen

Zowel voor jou als voor de kinderen is het waarschijnlijk moeilijk om elkaar twee, drie weken niet te zien. Bespreek met je ex-partner, en afhankelijk van hun leeftijd ook met je kinderen, hoe jullie zorgen voor het contact met de andere ouder. Ga hierbij uit van de behoefte van de kinderen. Dat jij ze het liefst elke dag zou spreken, betekent niet dat dat voor je kinderen ook het beste is. Soms leidt dat namelijk weer tot onrust. Voor kinderen kan het moeilijk zijn om dit tegen hun ouders te zeggen. Persoonlijk zou ik daarom adviseren een beetje terughoudend te zijn met de hoeveelheid telefoontjes en Whatsappjes.

Stimuleer wel actief de band van je kind met de andere ouder. Maak het dus in ieder geval mogelijk dat de kinderen tijdens de vakantie contact kunnen hebben met je ex-partner.

Denk ook na over de vraag hoe lang je van huis wilt zijn. Ik snap dat je graag met je kinderen op reis gaat, maar je ex-partner wil dat waarschijnlijk ook. Veel kinderen vinden het niet zo prettig om de hele zomervakantie weg te zijn. Vaak willen ze in elk geval een deel van de vakantie ook gewoon thuis zijn, of even acclimatiseren voordat de school weer begint. Zijn je kinderen al wat ouder? Vraag ze dan wat zij zouden willen.

Hou in elk geval bij het maken van de vakantieverdeling echt rekening met hun behoeften. Onthoud: het is ook voor de kinderen vakantie!

Tip 5: Gun elkaar het ouderschap

Probeer elkaar niet te zien als ex-partners, maar als collega-ouders. Ook al is de relatie voorbij, je blijft toch de ouders van jullie kinderen. Gun elkaar dan ook het ouderschap. Spreek met elkaar af dat het jullie doel is om samen te zorgen voor een fijne vakantie. Gun de ander een goede tijd met de kinderen. Ook al moet jij ze dan dus even missen.

Kortom

Ik hoop dat deze tips je helpen om ervoor te zorgen dat jij – samen met je kinderen en ex-partner – een fijne zomervakantie hebt. Als je denkt dat iemand anders ook baat kan hebben bij deze tips, dan stel ik het op prijs als je dit blog deelt via Twitter, LinkedIn en Facebook. Heb je nog vragen, dan kun je uiteraard contact met me opnemen.

terugterug

Informatie

Datum:14 May 2018
Door:Ingrid Vledder
Onderwerp: Advocaat Familierecht
Advocaat Familierecht Echtscheidingsadvocaat

Deel dit bericht

facebook twitter linkedin email

terugterug

Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag
No image