5 dingen die je moet doen als je gaat scheiden

5 dingen die je moet doen als je gaat scheiden

Het einde van een relatie is altijd moeilijk. Of je nu zelf tot de beslissing komt of de ander neemt die beslissing. Een scheiding heeft een enorme impact op je, zeker als er kinderen zijn. Als familierechtadvocaat in Amsterdam zie ik dat mensen in zo’n situatie hulp kunnen gebruiken. Die hulp wil ik je graag geven.

1. Neem de tijd om de scheiding te verwerken

De meeste mensen komen bij de beëindiging van hun relatie in een rouwproces terecht. Zij moeten afscheid nemen van een gezamenlijk leven, en een gedeelde toekomst. Even staat alles op zijn grondvesten te schudden.

Onderken dit. Neem er de tijd voor en schakel de hulp in van een professional. Het is nu de tijd om in jezelf te investeren!

2. Laat je goed begeleiden

Bij een echtscheiding komt er enorm veel op je af. Laat je goed (juridisch) adviseren over de gevolgen. Weet je eigenlijk wat er in het samenlevingscontract staat? Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Of zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld en zo ja wat staat daar dan in? Is er een periodiek verrekenbeding? Is daar tijdens het huwelijk uitvoering aan gegeven? Zijn er tijdens het huwelijk schenkingen of erfenissen geweest die buiten de gemeenschap vallen?

In mijn praktijk zie ik dat de meeste mensen geen idee hebben hoe zij hun zaken hebben geregeld. In het geval van echtscheiding is er een advocaat nodig om een echtscheidingsverzoek in te dienen bij de rechtbank. Ook in andere situaties is het van belang om je situatie eens te bespreken met een familierechtadvocaat.

Samenlevers die uit elkaar gaan hebben specifieke problemen. Heb je als ongetrouwde vader wel het gezag over je kinderen geregeld? Zo niet, vraag dat dan direct aan.

Kortom, allemaal redenen om je door een echtscheidingsadvocaat te laten adviseren over de gevolgen van je scheiding.

3. Maak een goed ouderschapsplan

Indien er kinderen zijn is het het belangrijkst dat zij zo min mogelijk last ervaren van het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. Realiseer je dat jullie altijd ouders blijven van je kinderen. Neem de tijd om met elkaar een goed ouderschapsplan op te stellen. Daar moet in ieder geval afspraken worden gemaakt over:

  • de kinderalimentatie
  • de hoofdverblijfplaats van de kinderen, inschrijving bij de gemeente
  • de zorg- en contactregeling
  • hoe en wanneer informeer je elkaar en over welke zaken raadpleeg je elkaar

Het is ook belangrijk om de kinderen te betrekken bij het maken van het ouderschapsplan. Bedenk ook dat deze regeling onderhoud behoeft. Minimaal één keer per jaar dien je samen met je ex-partner te bespreken hoe de regeling verloopt. Leg nieuwe afspraken ook weer in een ouderschapsplan vast, zodat het voor iedereen – inclusief de kinderen – duidelijk is wat er is afgesproken. Dat geeft rust.

4. Verdiep je in de financiën

Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van al je inkomsten en uitgaven. Wat betaal je nu eigenlijk aan hypotheekrente. Hoe hoog is de belastingteruggaaf? Hoeveel bedraagt de rente en aflossing voor het krediet dat jullie samen hebben afgesloten?

Zorg daarnaast ervoor dat je een goed overzicht hebt van je/jullie bezittingen en schulden. Is er een creditcardschuld en heb je ook wat spaargeld over? Los dan de schuld op je creditcard af zodat je niet meer die torenhoge rente hoeft te voldoen. Realiseer je ook dat je als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd je hoofdelijk aansprakelijk bent voor alle schulden die in de gemeenschap vallen. Veel mensen denken dat als zij de helft hebben voldaan de ander de andere helft moet voldoen, maar daar trekt de schuldeiser zich niets van aan! Als er dus schulden zijn is het helemaal zaak met elkaar een oplossing te zoeken.

Als je een goed overzicht hebt van je financiën wordt het ook eenvoudiger om keuzes te maken en goede afspraken.

Win advies in over de alimentatie. Moet er kinderalimentatie worden betaald, en zo ja hoeveel? Wat is de hoogte van de eventueel te betalen partneralimentatie?

Waar ik je ook op wil wijzen is dat de meeste mensen er na scheiding financieel fors op achteruit gaan. Twee huishoudens zijn altijd duurder dan één dus begin dan ook direct met waar dat kan te besparen. Neem je abonnementen eens goed onder de loep. Ongetwijfeld betaal je teveel aan internet, kabel, (mobiele) telefonie, energie etc. Kijk nog eens kritisch naar je betalingen aan goede doelen, loterijen etc. Het is verstandig om je zo snel mogelijk aan te passen aan je nieuwe financiële realiteit.

5. Wikkel het administratief goed af

Een scheiding is óók een administratieve afwikkeling. Denk in ieder geval aan het volgende:

  • Bericht binnen twee jaar na echtscheiding de pensioenfondsen van de afspraken die gemaakt zijn over de verevening van de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenen. Als je dat doet dan krijg je bij het intreden van het pensioen de helft van de pensioenuitkering. Laat je deze mededeling na dan moet je op het moment dat je ex-echtgenoot met pensioen bij hem of haar aankloppen.
  • Beëindig de en/of rekeningen of maak afspraken wie de rekening alleen voortzet. Doe dat direct. Het is heel vervelend om jaren later nog eens door de bank aangesproken te worden ten aanzien van een roodstand op een rekening die niet door jou is veroorzaakt, maar waarvan jij nog wel rekeninghouder bent.
  • Loop al je polissen na. Zeg je gezinspolis op als je als alleenstaande verder gaat. Verander de begunstigde van een levensverzekeringspolis. Bekijk of je testament moet worden aangepast.
  • Zorg dat, in het geval van een huurwoning, het huurcontract wordt aangepast. Je wilt niet aansprakelijk blijven voor de huurpenningen en/of eventuele schade aan de woning nadat je deze hebt verlaten.
  • Laat je in het jaar van echtscheiding en het jaar daarna goed fiscaal voorlichten bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting. Is het gunstig om nog het hele jaar te kiezen voor het fiscaal partnerschap of juist niet?

Kortom

Bij een echtscheiding komt heel veel kijken. Iedere relatie is anders, en de verbreking hiervan ook. Ik hoop dat ik je met mijn tips op weg heb geholpen. Mocht je vragen hebben dan kun je natuurlijk contact met mij opnemen.

Ingrid VledderFamilierechtadvocaat in Amsterdam

terugterug

Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag
No image