Alimentatie
Dit betekent dat partners voor elkaar en voor hun kinderen moet zorgen en financieel moeten ondersteunen.

Alimentatie

Tijdens het huwelijk hebben partners over en weer en jegens hun kinderen een onderhoudsplicht. Dit betekent dat partners voor elkaar en voor hun kinderen moet zorgen en financieel moeten ondersteunen. Deze verplichting eindigt niet na een echtscheiding. Ook ex-partners hebben tegenover elkaar en de kinderen een onderhoudsplicht. Dit wordt respectievelijk partner- en kinderalimentatie genoemd. De hoogte van de alimentatie wordt aan de hand van de zogenoemde Tremanormen berekend.

Partneralimentatie

Als partners uit elkaar gaan en één verdient te weinig geld om van te leven, dan komt deze in aanmerking voor partneralimentatie. De andere partner is in dat geval verplicht financieel bij te dragen in het levensonderhoud van zijn of haar ex-echtgenoot. Dit geldt overigens niet alleen voor stellen die getrouwd waren, maar ook voor geregistreerde partners.

Kinderalimentatie

Ouders hebben tegenover hun kind(eren) ook een onderhoudsplicht. Dat eindigt niet na (echt)scheiding. Meestal neemt één van de ex-partners de verzorging en opvoeding van de kinderen op zich. De andere ex-partner is in dat geval verplicht financiële ondersteuning te bieden totdat de kinderen 21 jaar zijn.

Lees meer over kinder- en partneralimentatie

Hoeveel alimentatie betalen?

De hoogte van de partner- en kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de in de rechtspraak ontwikkelde ‘Tremanormen’, waarbij veel verschillende financiële factoren worden meegewogen. De berekening van alimentatie is erg complex en werk voor specialisten. Uit de berekening volgen twee bedragen: één voor kinderalimentatie en één voor partneralimentatie. Als de alimentatieplichtige niet voldoende geld heeft om beide bedragen te betalen, gaat de kinderalimentatie voor. Pas als er geld overblijft, gaat dat naar de ex-partner.

Afspraken over alimentatie

Ex-partners kunnen in een echtscheidingsconvenant de hoogte en duur van de kinderen partneralimentatie vastleggen. De rechter toetst alleen of de kinderalimentatie niet te laag is. De partneralimentatie wordt niet getoetst. Staat in het echtscheidingsconvenant niets opgenomen over alimentatie, dan stelt de rechter de alimentatie vast.

Gaat u scheiden en wilt u meer weten over het betalen of ontvangen van kinder- of partneralimentatie? Neem dan contact op met ons op.

Heeft u een vraag?

Gerelateerde nieuwsberichten

Reviews

“In vaak toch gestreste tijden heel goed bijgestaan een heel prettige ervaring.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en zij weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”

“Zeer spannende tijd, maar fantastisch tot laatste details afgehandeld. Ook ná de uitspraak perfecte afhandeling.”

“When dealing with matters of Family Law an advocate not only has to know the Law, but also to understand the emotion. Without doubt Robert Neijenhof is blessed with both qualities.”

“Zij heeft mij goed en zeer vakkundig bijgestaan. Ze was duidelijk in wat ik kon verwachten tijdens de rechtszaak.”

“Haar advies was duidelijk en voor de rechtbank heb ik ontzettend veel houvast aan haar gehad en een geweldige advocate, die zich ook kan invoelen bij haar cliënt. Zeker aan te bevelen.”

“Mijn casus werd snel opgepakt door Robert Neijenhof die op een duidelijke en correcte manier tot een sluitend dossier kwam. Met het gewenste inlevingsvermogen en een prettige omgangsvorm was het aangenaam 'zaken' doen.”

“Oprechte, eerlijke en strijdlustige partner bij het conflict.”

“Ingrid heeft mij op een betrokken en professionele wijze geholpen met een netelige kwestie. Daarbij heeft ze door haar pro-actieve en alerte benadering een en ander in goede banen geleid.”

“Wij zijn zeer tevreden over het integere, open en zeer kundige advies van Robert. Hij zorgde voor de rode draad in dit proces. En bewerkstelligde met duidelijk uitleg en sturing dat wij onze niet ter zake doende emoties los moesten laten. Hij heeft ons heel goed naar de zitting geloodst en met een succesvol resultaat.”

“Heel snelle reactiesnelheid, snelle en goede inschatting van je juridische positie en weet dit ook in klare taal goed over te brengen. Ik ben heel blij dat ik met deze top advocaat in contact gekomen ben.”


Persoonlijk, Betrokken én Toegewijd. Stel direct een vraag